Битката при река Ахелой в миниатюри

[Best_Wordpress_Gallery id=“7″ gal_title=“Битката при река Ахелой“]

л. 1

Когато дворцовият първосвещеник Константин, наречен Кефала, и Константин, син на Малелиа, изнесли свещения и животворящ кръст в Тракия, всички паднали ничком, заклели се да умрат заедно и потеглили с цялата войска срещу българите.

л. 2

Йоан Гарпсон предвождал отреда на екскунитите, а синът на Марул — този на хиканатите. Роман Аргир, брат му Лъв

л. 3

и Варда Фока предвождали войската; заедно с тях бил и Мелия с арменците и всички други военачалници на темите.

л. 4

Заедно с доместика Лъв освен другите бил също и патриций Константин Липс като негов съветник по всички въпроси.

л. 5

На двадесети август, пети индикт, се завързало сражение между българите и ромеите при река Ахелой.

л. 6

И такава била неведомата и непостижима Божия присъда – ромеите поголовно обърнали гръб и настъпило повсеместно бягство и страшно ридание; едни били смазвани от своите, други били избивани от неприятелите и настанало кръвопролитие, каквото от века не е бивало.

л. 7

Доместикът Лъв се спасил с бягство в Месемврия. В разгара на сражението били убити освен другите Константин Липс, Йоан Грапсон и доста други военачалници.

л. 8

По това време бил изпратен с всички кораби по река Дунав патрицият и друнгарий на флотата Роман, за да помогне на Лъв Фока. Изпратен бил също и Йоан Вогас да доведе печенегите, както беше споменато по-горе. Друнгарий Роман получил заповед да прекара печенегите [през Дунава] срещу българите, за да подкрепят Лъв Фока,

л. 9

но в същото време Роман и Йоан Вогас влезли в спорове и препирни, а печенегите, като ги виждали да спорят помежду си и да се карат, върнали се в своята страна.

 

Текста под миниатюрите се различава малко, вместо византийци е записано гърци. Използвана литература: ГИБИ, том VI, 1965 г., стр. 143

Share Button